Engagement is méér dan gelukkig zijn. Lees hier 8 tips bij het maken van harde keuzes.

Engagement is méér dan gelukkig zijn op het werk. Het zet ons voor harde keuzes. En bij die harde keuzes horen ook ongelukkige momenten. Echt engagement gaat erom om tijdens die momenten in te tunen. Te voelen. Te durven. Te gaan. En die boodschap lees je ook in de volgende quote:

We must feel all our feelings. We must be still and know. We must dare to imagine. And we must always be willing to let burn what isn’t true enough anymore in order to build the new. Again and again forever. These things are hard. But we can do hard things. Because when we do, we finally become alive.

Glennon Doyle – Untamed

8 Tips & tricks bij het maken van harde keuzes:

 1. We moeten niet altijd “sterk” zijn. Als je emotie of fysieke pijn voelt, verdruk ze niet. Laat ze zijn. Exploreer. Het gaat erom met 1 voet in de emotie te durven gaan staan. Te voelen wat iets met jou doet. En met de andere voet de realiteit in de ogen te kijken, hier en nu. Zo kan je gemakkelijker je emotie omarmen en tegelijkertijd de stap zetten die goed voor je is. Dit inzicht neem ik mee uit mijn opleiding #theartoffacilitation gegeven door André Pelgrims en James Bampfield. En zo hebben jullie direct ook al mee waarom ik gestart ben met een een foto van mijn twee voeten ;-).
 2. Blijf inzetten op een goede ademhaling doorheen het proces. Langer uitademen zorgt ervoor dat we makkelijker los kunnen laten. Als we emotioneel zijn neigen we onszelf op te spannen dus dan is het éxtra belangrijk om bewust te ademen. Te focussen en als het je helpt rustig te tellen: 4 keer inademen en 6 keer uitademen minstens een 10tal keer na elkaar.
 3. De volgende 4 blokken kunnen jou helpen om stapsgewijs met moeilijke keuzes om te gaan. Want het gevaar schuilt erin dat alles tezamen over ons heen komt. Een vloedgolf… Dus tijd nemen om te overschouwen en deze stappen voor ogen nemen kan helpen:
  • Observeer de feiten zonder oordeel. Welke boodschap triggert jou en waar gaat dat over?
  • Deel wat dat het precies met jou doet, welke emoties je daarbij ervaart.
  • Communiceer jouw noden.
  • Sta stil bij jouw verzoek naar de andere toe.
 4. De zaken die jouw maag in de knoop leggen of je een krop in de keel geven… vertellen jou iets over jouw waarden. Het vertelt ons iets over “hoe” jij de dingen wil doen. Hoe jij naar dingen kijkt. Wat voor jou primordiaal is en niet negotieerbaar. Heb jij jouw waarden al geformuleerd? En hoe past jouw “harde keuze” daar in? En wat kan je doen om die waarden nog meer te leven? Zo kan je de volgende harde keuze misschien voor zijn 😉
 5. Je staat er niet alleen voor. Vraag de mensen die dicht bij jou staan om reflectie. Je zal zien dat er best wel veel mensen om je geven en oprécht willen luisteren. Mensen helpen gewoon graag. Dus durven vragen is de boodschap.
 6. Neem een mentor/coach onder de arm om dieper in te zoomen op jouw eigen overtuigingen, patronen en waarden. Soms zijn we als mens ook een vat vol tegenstellingen. Zaken die we zelf niet goed zien. Het is daarom zo waardevol om iemand rondom je te hebben die jou in alle objectiviteit een spiegel voor kan houden.
 7. Een analytische geest is een éxtra troef. Als handelsingenieur omarm ik dit uiteraard. Maar de kracht, hét verschil schuilt in de connectie met het hart. Of zoals Ilse Denruyter me onder de aandacht bracht: “Follow your heart and take your brain with you.” En nee dat is geen geitenwollensokken antwoord maar het hart is de kern van engagement. Meer daarover lees je in dit artikel van Harvard Business Review.
 8. En last but not least “when you do not have control, you can be in charge“! Je zal nooit controle hebben over hoe zaken verlopen. En dat kan best lastig zijn. Maar je hebt wél impact op hoe je er staat en de mate waarin je daarbij voor je eigen kracht kiest.

Owning our story and loving ourselves through this process is the bravest thing we’ll ever do.

– Brené Brown

En zo sta ik hier ook met mijn beide voeten op de grond vandaag. In het gras. Met enerzijds een harde keuze die gemaakt werd en een gevoel van teleurstelling. Maar met anderzijds een stroom aan energie want ik heb gekozen voor mijn kracht, mijn verhaal. Ik heb gekozen om er met Flowspire 100% voor te gaan en om niet mee te stappen in een groter geheel waar ik die eigenheid zou kunnen verliezen.