4 lessen van het afgelopen jaar

Vorig jaar – tijdens de zomer 2019 – lanceerde ik mijn eigen initiatief: Flowspire. Na een traject van 15 jaar aan de slag te zijn als medewerker, koos ik ervoor om mijn eigen verhaal te schrijven. Hierna deel ik graag mijn 4 grootste lessen van het afgelopen jaar. Dat gaat over hoe momenten van tonnen energie samen gegaan zijn met angst en aan welke “knoppen” ik gedraaid heb om door te zetten.

1/ regelmatig vertragen om te kunnen versnellen

Ik ben opgegroeid in een zelfstandig gezin waar sturm-und-drang mij met de paplepel ingegeven is. “Ge moet voort doen.” “Het leven is een strijd en ge moet ne vechter zijn.”

Dat ik dit volledig geïncorporeerd heb was ook zichtbaar bij mijn eerste werkgever waar collega’s me de bijnaam “Tazmanian devil” gaven omdat TAZZ op mijn nummerplaat te lezen was.

Stilstaan en gewoon “zijn” was voor mij een uitdaging. Enerzijds gaat het over mentaal zijn en dieper graven naar de essentie. Onze diepere passie het grotere verhaal waar we aan willen schrijven, waar we deel van uit willen maken. En anderzijds gaat het over voelen en naar ons lichaam luisteren.

Ookal beschrijven vrienden me als iemand die weet wat ze wil, ook ik ben wel wat van mijn pad afgedwaald. Ik heb ook aan mijn limieten gezeten: altijd voltijds aan de slag geweest in marketing en/of transformatie begeleiding, 4 keer verhuisd in 7 jaar tijd en 3 prachtige dochters van 7, 6 en 3 jaar ondertussen. In de drukste periode waren er heel wat vrienden die vroegen hoe we het deden en op dat precieze moment voelde ik de rush eigenlijk niet echt. Het lukte wel allemaal. Tot dat moment dat ik in de auto zat en de vraag terug naar boven kan “wat is de impact die ik wil maken”? Toen besefte ik dat mensen in een soort van “tunnel modus” kunnen gaan met de focus op continu voort doen. Toen heb ik beseft om te versnellen moet je ook van tijd tot tijd vertragen. Dat was de start voor nieuwe gewoontes

Dat we meer zijn dan een brein op een stokje las ik in een boek van Steven Kotler. Ons brein is verre van onze enige wijsheid, dat is een feit. Zo heb ik me de afgelopen 2 jaar ook getraind in continue reflectie, meditatie en ademhalingsoefeningen. Voor dit laatste ben ik ook samen met hartcoherentiecoach sophie vercammen aan de slag gegaan. Door meer bewust te ademen en rekening te houden met tips kan je jouw lichaam ook gericht helpen om te vertragen…

Waar het vroeger voor mij vrij moeilijk was om gewoon te zitten en te staren zijn dat nu momenten waarop ik dat onbeschaamd kan doen. Ik kies er nu ook bewust voor om ’s avonds gewoon te zitten en te staren. Onderweg kwam ik zelfs bewijs tegen dat verveling een link heeft naar briljante ideeën, aldus Boredom Prof Dr. Sandi Mann. Dat helpt natuurlijk altijd om nieuwe gewoontes te kweken.

Daarnaast heb ik de tijd genomen om mijn vision board (zie start foto van dit artikel) uit te werken, visie en missie uit te schrijven. Dat alles lag aan de basis van Flowspire. Dat heeft er toe geleid dat “flowspire”, flowspire heet en is vandaag mijn kompas in alles wat ik doe. Want flow staat voor die stroom van menselijke energie enerzijds en anderzijds ook voor de stuwende kracht en bredere beweging die ik daarmee wil realiseren.

En als ik dat in een missie giet luidt die als volgt:

“Als employee engagement architect wil ik inside-out stuwen naar een hoger engagement, sterker merk en beter resultaat. Dat doe ik door groeitrajecten aan te bieden voor organisaties, leiders, teams en medewerkers. Zo stuw ik in het uitdenken, uitvoeren en continu bijsturen van jouw employee engagement strategie.

Daarnaast heb ik ook ingezoomd op mijn persoonlijke kernwaarden. Zodat ik deze in alles wat ik doe nog meer naar voor kan brengen.

Dit proces dat ik zélf doorlopen heb aangevuld met mijn 15 jaar lange professionele ervaring als transformatie consultant heb ik in een traject gegoten waar we over een periode van 8 weken mensen meenemen in deze transformatie. Samen met Evelien Taeldeman wil ik hier heel graag mensen op sleeptouw nemen om zo ook meer in hun kracht te staan. Wil je hier meer over weten? Schrijf ons een berichtje julie@flowspire.be

2/ kies voor een openhartig verhaal en durf jezelf kwetsbaar op te stellen

Ik geloof dat ik ruim 1,5 jaar getwijfeld heb of ik de stap wel zou wagen. Of het kiezen voor onzekerheid en gebrek aan maandelijks inkomen wel ok is. Vooral omdat mijn idee nog niet scherp genoeg was dacht ik dan. Dat draait rond angst, om (nog) niet goed genoeg te zijn. Angst om afgewezen te worden.

En ja bij Brené Brown heb ik daar heel wat boeiende quotes, lectuur en filmpjes over gevonden. Het heeft me laten inzien dat iedereen die een beetje eerlijk is hiermee struggelt en dit ok is. Dat het een proces is en dat het belangrijk is om een zekere mildheid aan de dag te kunnen leggen voor onszelf along the way.

Het gaat er om de moed te hebben om jouw eigen verhaal te brengen en niet bang te zijn voor wat anderen daarover denken. Te veel mensen kiezen voor een status quo omdat ze bang zijn voor wat de reactie van anderen zal zijn. We geven niet mee wat we echt denken en voelen en dat is nefast voor onze creativiteit, innovativiteit en veranderingskracht. Lef aan de dag leggen is iets wat ik omarm en als geheugensteuntje vormen de namen van mijn dochters het woord L(ivia) E(vita) F(arin). Dat kwam toevallig wel heel leuk uit 🙂 

Dat angst onze biologie verandert bevestigt Prof. Dr. Bruce Lipton. Ons lichaam gaat dan in een beschermingsmodus. Die sluit de groei en onderhoud van het lichaam af en verzwakt het immuunsysteem. Alles om energie te besparen. Hij beschrijft de angstreacties als een voorbereiding van ons lichaam op een gevecht met een leeuw. Waar ons bloed effectief naar onze armen en benen gepompt wordt zodat we sneller kunnen lopen en beter kunnen vechten. En op dat moment wordt er geen aandacht besteed aan onze vitale organen.

Dat was voor mij een verhelderend inzicht. Want ik heb in de aanvang van mijn keuze om zelfstandig te worden ook effectief fysiek pijn gevoeld ter hoogte van mijn middenrif. Dat omwille van de angst van verlies van inkomen. En door me daar bewust van te zijn en oefeningen te doen slaag ik erin om dit los te laten. En ondertussen ben ik een “state-of-mind” gekomen van ultiem vertrouwen. En dat loont ook in turbulente corona periodes waar heel wat opdrachten ineens on hold komen te staan. De kracht zit hem dan in een diep vertrouwen te koesteren en gestaag door te bouwen aan de visie…

3/ Start before you are ready

Als iemand die professionalisme in haar werk naar voor wil brengen is dat voor mij een pitfall geweest dat goed goed genoeg is om te starten. Lang doorkauwen op die website, die blog … of op het maken van dat filmpje werkt gewoon vertragend. Koppel daar een gigantische leerhonger aan en dan zie je een veelheid aan diepgang die je er in wil stoppen. Maar eigenlijk verlamt het je en haalt het de beweging uit jouw bedrijf. Daarom is deze quote “start before your are ready” van Simone Levie er één die regelmatig naar boven komt.

Want daar gaat het ook over in coaching. Waar je aan de hand van een proces mensen helpt om hulpbronnen te zien in de plaats van hindernissen. Of zoals Tony Robbinsin zijn podcast zegt, gaan mensen van nature aangeven waarom iets nog niet goed genoeg is of waarom iets niet lukt. De kracht zit erin om te focussen op wat wel goed is en wat kan helpen om vooruit te gaan.

Het gaat over werken op 2 snelheden één waar je zaken in praktijk brengt die goed genoeg zijn om resultaat te halen en daarnaast verdiepen in kennis.

Zo staat de teller voor mij afgelopen jaar op 27 dagen opleiding:

Daarnaast heb ik wel 85 nieuwe boeken in dit domein aangeschaft én bekeken. Allen dragen op hun manier bij aan mijn passie om meer energie naar de werkvloer te brengen en om zo mijn stem nog scherper te maken en mijn klanten nog beter te ondersteunen.

4/ Vind plezier in het werk en wees hier dankbaar voor

Werk en plezier zijn geen 2 afzonderlijke dingen. Als je vanuit je eigen verhaal vertrekt met een open hart dan kan je veel meer plezier vinden in wat je doet.

Bij deze wil ik een warme dankjewel geven aan allen die me plezier en warmte bezorgt hebben afgelopen jaar. Van sommigen heb ik een afbeelding maar er zijn er zoveel meer …

En ja ook bij mij is er een chaotisch beeld in werk context met mijn kinderen. En die heb ik er nu bewust bij geplaatst want ook plezier kunnen vinden in imperfecte momenten waar kinderen in huis lopen als je wil focussen is deel van het verhaal. 😉

Steeds bereid om bovenstaande en tonnen andere concrete tips&trics te delen.

Zo kreeg ik eerder de kans in opdracht van Unilin voor Isabelle Six en haar internationaal marketing team een inspiratie sessie op te zetten tijdens hun jaarlijkse team dag.

De focus van die sessie ging over hoe je omgaat met turbulentie en onzekerheid. En hoe je energie en wendbaarheid in dergelijke context hoog houdt. Hoe breng je maximale vitaliteit en agility aan de dag in verandering. Die was opgebouwd aan de hand van volgende 8 tips.

Wil je meer horen? Contacteer me julie@flowspire.be

Hartelijke en warme groet

Julie

julie@flowspire.be