De uitdaging?
Hoe zet je vandaag in op het welzijn en het engagement van de medewerkers als organisatie? Hoe ga je daarin verder dan een ad hoc presentatie, een pooltafel … of een aperitief box? Hoe zorg je ervoor dat je de kracht van jouw mensen optimaal benut? … Want in de huidige VUCA context is het niet meer rendabel om mensen aan te sturen.
“De huidige ontwikkelingen grijpen steeds meer terug op de kracht van mensen om zelf keuzes te maken en zichzelf aan te sturen. Het is niet meer realistisch (of rendabel) om mensen continu aan te sturen. Organisaties worden hierdoor log, langzaam en hiërarchie werkt steeds meer de innovaties en klantgerichtheid tegen.”
Steven Van Belleghem in zijn boek “The Offer You can’t Refuse”
Het ultieme succes van organisaties bestaat er nu in om medewerkers zelf aan het stuur te krijgen. Hoe kan je dit realiseren? Hoe kan je er als organisatie voor zorgen dat medewerkers de doelen van de organisaties als dusdanig integreren en omarmen en zo de beste versie van zichzelf geven?
Dat is wat velen bezighoudt, want het spreekt voor zich dat het meer is dan een mooie droom het zorgt ook voor meer waarde op alle niveaus: het individu, het team, de organisatie en de maatschappij.
Dit maakt dat heel wat organisaties hier vandaag verhoogde prioriteit aan geven. Dit blijkt onder andere ook uit een jaarlijks Vlerick Human Resources onderzoek.
De oplossing?
Dat is een welzijns- en engagement beleid dat op maat is van jouw organisatie, in lijn met jouw missie, visie, waarden. Een beleid dat gedragen is door de leidinggevenden en waar medewerkers aan de hand van aantrekkelijke, consistente en heldere communicatie aangezet worden om te bouwen aan hun eigen welzijn, engagement en veerkracht.
Het succes schuilt erin het welzijnsbeleid te vertalen naar een sterke “employee experience”.
Je hoort het al, een zuivere human resources expertise schiet hier te kort. Het gaat over de combinatie van marketing en communicatie met veranderingsmanagement, human resources, learning & development én kennis van de positieve psychologie.
Julie Heyvaert
Het gaat over een verhaal van gedeelde verantwoordelijkheid tussen het individu, het team en de organisatie faciliteren en dit laten leven in de organisatie. Dergelijke werking verhoogt het engagement op duurzame wijze en zorgt voor een hogere wendbaarheid en betere resultaten.
Deze opleiding is bedoeld voor mensen uit het werkveld vanaf 3 jaar ervaring. Mensen in rollen als: hr coordinator, hr manager, hr director, learning&development manager, rollen die specifieke focus hebben op welzijn, bedrijfsleiders. Kortom medewerkers die getriggerd zijn door engagement en hier meer concreet mee aan de slag willen gaan in hun bedrijf. Medewerkers die ook hun hun organisatiecontext als case meenemen naar deze opleiding.
Want deze opleiding heeft enkele blokken theorie maar focust vooral op praktijk, jouw praktijk en hoe jij daar verder mee aan de slag kan gaan. Het is zo opgezet dat je ook leert van elkaars groeiproces in deze. Want een geïntegreerd welzijns- en engagement beleid maak je niet van de ene dag op de andere. Een verankerde versie heeft tijd en rijping nodig om door te sijpelen in de organisatie.
We doelen voor dit traject op een groep van minimaal 5 deelnemers en maximaal 12 deelnemers.
Wat leer je tijdens dit traject?
Tijdens deze training geven we antwoorden op volgende vragen:
- Wat is engagement, welzijn, veerkracht…?
- Waarom is het belangrijk?
- Hoe kan je het stimuleren in een organisatie?
- Welke parameters zijn cruciaal in het verhogen van engagement?
- Missie, visie, purpose
- Cultuur, waarden, gedrag
- Leiderschap en management
- Evaluatie en motivatie / waardering en beloning
- Branding en communicatie
- Welzijn, stress, veerkracht
- …
- Hoe kan je het meten?
- Hoe maak je een geïntegreerd beleid voor jouw organisatie?
Je wordt tijdens diverse “werksessies” gestimuleerd om een beleid uit te zetten voor jouw concrete case, je wordt aangemoedigd om hier stappen in te maken en deze te delen en feedback te krijgen.
Een 5daags traject
Het is een opleiding die bestaat uit 5 dagen. De dagen zijn opgedeeld in momenten om te connecteren, keynotes, individueel huiswerk en momenten om tijdens workshop samen te werken en van elkaar te leren en feedback te vragen en krijgen. Hierna een eerste inzicht in hoe die dagen eruit zullen zien.
Dag 1:
- Keynote: wat is engagement, waarom is het belangrijk, hoe meten
- Workshop: sterktes en uitdagingen in ieders case zichtbaar maken, wat bestaat er al op vlak van engagement in jouw organisatie
Dag 2:
- Keynote: hoe engagement stimuleren, welke parameters zijn daar belangrijk voor? (deel 1)
- Workshop: samen in kaart brengen wat de maturiteit is op elk van die parameters voor jouw context .
Dag 3:
- Keynote: hoe engagement stimuleren, welke parameters zijn daar belangrijk voor? (deel 2)
- Workshop: jouw engagement beleid pitchen voor jouw directie
Dag 4:
- Keynote: het stappenplan om te komen tot een geïntegreerd engagementplan delen.
- Externe business case
- Workshop: jouw engagement business case brengen voor de mede-deelnemers. En zo jouw verhaal aanscherpen.
Dag 5:
- Externe business case
- Workshop: iedereen deelt zijn huidige business case en uitdagingen.
Een hybride training
Omdat het in de huidige context niet evident is voor werkende mensen om zich steeds te verplaatsten stellen we ook voor om hier een hybride traject van te maken.
In dat hybride traject is er een eerste fysieke les voorzien, de eerste sessie, waar we mekaar ook echt kunnen zien in levende lijve en zo het vertrouwen verhogen. Daarna gaan we virtueel aan de slag in de teams omgeving. Om die virtuele sessies zo nuttig en effectief mogelijk te maken delen we de dagen in in diverse blokken:
- Blokken voor verbinding (in- en uitchecken)
- Momenten waar nieuwe inhoud gedeeld zal worden (keynotes)
- Momenten voorzien voor individuele verwerking
- Momenten voor workshops en in groep samenwerken, eventueel ook break-out rooms
Praktische informatie
€2.250 (exclusief BTW). Dit komt neer op een kost van €450 per dag.
Ben je geïnteresseerd, dan kan je dat via onderstaande link aangeven.
Heb je specifieke vragen? Aarzel dan niet me hiervoor aan te schrijven
Meer over Julie als trainer
Ik ben Julie en ik zie het als mijn missie om individuen, teams én bedrijven te inspireren én activeren voor meer en duurzaam engagement op de werkvloer. Ik doe dat als consultant, facilitator, coach en spreker. En zet daarbij steeds in op groeitrajecten op maat van jouw specifieke context.
Die trajecten vul ik in vanuit mijn 15 jaar ervaring en expertise in 5 domeinen:
- welzijn en engagement
- leiderschapsontwikkeling
- cultuurtransformatie
- hybride samenwerking
- employer branding
Enthousiaste groet en tot binnenkort!